KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Co lubimy czytać ? Wyniki ankiety czytelniczej.

W październiku, biblioteka szkolna przeprowadziła badania dotyczące preferencji czytelniczych licealistów. W ankiecie wzięły udział wszystkie klasy pierwsze.Okazało się, że największy odsetek z Was lubi kryminały, książki sensacyjne i thrillery (67%). Sięgacie równie często po fantasy i science-fiction (53%), a także po literaturę kobiecą (31%). Coraz większa liczba uczniów deklaruje, że czyta literaturę popularnonaukową (15%), historyczną (14%), a także biograficzną (14%). Niewielkie zainteresowanie wzbudza poezja oraz książki o tematyce religijnej. W ankiecie prosiłam o wskazanie tytułu książki, którą licealiści chcieliby znaleźć na półce w szkolnej bibliotece. Wielu z uczniów zaproponowało ciekawe tytuły, które uwzględnię przy zakupie nowości w ramach realizacji  Narodowego Programu o Rozwoju Czytelnictwa   w naszej szkole.

                                                                                                                                                                       

Monika Majchrzak

nauczyciel - bibliotekarz