KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Europejski Dzień Pamięci o Sprawiedliwych

6 marca 2018 roku uczniowie naszej szkoły, jak co roku wzięli udział Europejskim Dniu Pamięci o Sprawiedliwych organizowanym przez Centrum Dialogu. Jest to dzień, w którym pamięta się o Polakach, którzy ratowali Żydów przed Holocaustem, bardzo często narażając własne życie i życie swoich najbliższych. Uroczystość zaczęła się pod Pomnikiem Polaków ratujących Żydów podczas II wojny światowej w Parku Ocalałych. Gościem honorowym była p. Irena Szczurek - ocalona przez swoją nianię Marię Hromiak. Uroczystość zaszczycili także p. Zbigniew Rau - wojewoda łódzki, przedstawiciele władz miasta Łodzi, radni Rady Miasta Łodzi, uczniowie i harcerze. 

Po uroczystościach uczestniczyliśmy w  pokazie filmu W imię ich matek. Historia Ireny Sendlerowej (reż. Mary Skinner). Pokaz poprzedzony zostanie wprowadzeniem historycznym na temat Ireny Sendlerowej i Sprawiedliwych Wśród Narodów Świata przygotowanym przez p. Adama Sitarka - pracownika Centrum Dialogu. 

Film opowiada prawdziwą i niesamowitą historię Ireny Sendlerowej oraz grupy młodych Polek, które ryzykowały życie i uratowały od zagłady ponad dwa i pół tysiąca żydowskich dzieci z warszawskiego getta w okupowanej przez nazistów Polsce podczas II wojny światowej. W filmie 95-letnia Irena Sendlerowa opowiada historię tamtych czasów, którą przez wiele lat trzymała w tajemnicy. W dokumencie występują jej współpracowniczki oraz osoby ocalone przez nie z zagłady. Rok 2018 został ogłoszony rokiem Ireny Sendlerowej. Podobnie, jak nasz patron Jan Karski, została ona uhonorowana przez Instytut Yad Vashem medalem Sprawiedliwy Wśród Narodów Świata.