KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Młodzież Karskiego w Centrum Dialogu im. Marka Edelmana

21 lutego 2020 r. klasy I asp i Iag oraz uczniowie klas II naszego liceum byli w Centrum Dialogu i mieli możliwość uczestniczyć w wykładzie p.Szymona Pawlaka na temat 75 lat historii w cieniu II wojny światowej”. Wykład miał charakter wielowymiarowy, był preludium do zastanowienia się funkcjonowaniem współczesnego świata.  Prowadzący poruszył wiele wątków. Dowodził, że w historii świata zdarzały się momenty i wydarzenia, które przewracały istniejący ład i tworzyły nową rzeczywistość. II wojna światowa na pewno była takim wydarzeniem, zmieniła wszystko, odcisnęła swoje piętno na kolejne lata. Jej konsekwencje leżą ciągle długim cieniem na naszym współczesnym świecie. Dekolonializm, polityczna mapa dzisiejszego świata, systemy sojuszy militarnych i politycznych, a nawet rewolucja technologiczna i podbój kosmosu swoimi korzeniami sięgają tego największego i najbardziej brutalnego konfliktu w historii. Autor wykładu zastanawiał się nad  konsekwencjami tego konfliktu i nad tym czy możemy wyjść z jego cienia.
Jak zwykle p. Szymon Pawlak wykazał się ogromną wiedzą i erudycją oraz bardzo ważną umiejętnością, jaką jest niezwykle ciekawy i atrakcyjny sposób przekazywania posiadanej wiedzy. Cały wykład ilustrowany był wielowątkową prezentacją multimedialną. Pomimo deszczowej aury warto było tutaj być.