KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych

1 marca czcimy pamięć Żołnierzy Niezłomnych- młodych ludzi, którzy podjęli walkę z reżimem komunistycznym po II wojnie światowej. Byli żołnierzami polskiego powojennego podziemia niepodległościowego i antykomunistycznego, którzy stawiali opór sowietyzacji Polski i podporządkowaniu jej ZSRR. Żołnierze podziemia niepodległościowego za cel stawiali sobie odzyskanie przez Polskę pełnej suwerenności państwowej. Jest to święto państwowe ustanowione osiem lat temu przez Sejm i Senat,  podpisane przez  prezydenta Bronisława Komorowskiego. Datę święta wybrano nieprzypadkowo: 1 marca 1951 r. w mokotowskim więzieniu straceni zostali członkowie IV Zarządu Głównego Zrzeszenia „Wolność i Niezawisłość”.
1 marca w całym kraju odbywają się uroczyste apele pamięci, wystawy, msze święte, koncerty, przemarsze, pokazy filmowe oraz spotkania historyczno-patriotyczne. 
Nasze liceum również jak co roku uczciło ich pamięć. Na korytarzu szkolnym została zorganizowana wystawa okolicznościowa poświęcona Żołnierzom Wyklętym. Oglądając ją uczniowie mogą zapoznać się z definicją Żołnierzy Wyklętych oraz prześledzić życiorysy niektórych bohaterów. Z materiałów zgromadzonych na ten temat powstał szlak żołnierzy wyklętych. Wśród prezentowanych postaci są: Danuta Siedzikówna „Inka”, Witold Pilecki „Witold”, Emil Fildorf „Nil”, Zygmunt Sendzielarz „Łupaszka”i inni. 

#edukacja patriotyczna #historia #wychowanie dla wartości