KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Plener fotograficzno- historyczny w Gadce Starej

9.06.2018 r.  uczniowie z klasy I A i III B pod opieką p. prof. Ilony Janowskiej i p. prof. Anny Strzeleckiej wzięli udział w plenerze fotograficzno-historycznym na cmentarzu z czasów I wojny światowej w Gadce Starej. Plener został zorganizowany w ramach projektu realizowanego w naszej szkole z okazji 100-lecia niepodległości. Efektem końcowym organizowanych plenerów będzie wystawa fotograficzna "Ocalić od zapomnienia", gdzie uczniowie prezentować będą swoje zdjęcia z cmentarzy w Wiączyniu Dolnym,  Gałkowie, Gadce Starej i Bukowcu.
Cmentarze wojenne z czasów I wojny światowej znajdują się w 92 łódzkich gminach, zaś największym z nich jest cmentarz zbudowany przez Niemców w 1915 roku koło wsi Stara Gadka. Zlokalizowany jest na wzgórzu, przy drodze łączącej Rzgów z miejscowością Stara Gadka, po prawej stronie. Założony został w miejscu bitwy rozegranej w 1914 roku między oddziałami armii niemieckiej gen. Litzmanna i oddziałami armii rosyjskiej broniącymi miasta Łódź. Na 15-metrowym wzgórzu króluje potężny monument opatrzony jest dwiema tablicami - jedną z przodu z napisem PRO PATRIA – za ojczyznę, oraz drugą z tyłu z inskrypcją HIER RUHEN IN GOTT 2000 TAPFERE KRIEGER – tutaj spoczywa w Bogu 2000 dzielnych wojowników. Od roku 2009 na cmentarzu koło Gadki Starej, w wigilię dnia Wszystkich Świętych odbywają się symboliczne uroczystości pod nazwą „Pamiętajmy o Zapomnianych”. Patronem akcji są Polskie Towarzystwo Historyczne Oddział w Łodzi oraz Stowarzyszenie Rekonstruktorów Historycznych „Żelazny Orzeł”.