KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Prelekcja Jarosława Olbrychowskiego prezesa stowarzyszenia

8 XII 2017 roku w naszym liceum odbyło się spotkanie z prezesem stowarzyszenia "Rodzina Policyjna 1939" w Łodzi p. Jarosławem Olbrychowskim. Tematem spotkania było przedstawienie historii Policji Państwowej w II Rzeczpospolitej oraz zbrodni katyńskiej, której ofiarami byli także polscy policjanci. W niezwykle ciekawy sposób prowadzący zajęcia zaprezentował dzieje Policji Państwowej, która została powołana ustawą Sejmu II Rzeczypospolitej z 24 lipca 1919 r. Na pamiątkę tego wydarzenia współczesna Policja obchodzi swoje święto właśnie 24 lipca. Powołując się na losy swojego dziadka, który był przedwojennym policjantem p. Olbrychowski opowiadał o obowiązkach Policji, ale także o zwykłym życiu policjantów II RP. Przedstawił także życiorysy dwóch policjantów pochodzących z naszego regionu: Janusza Zygmunta -Jaryma Maleszewskiego (Komendanta Głównego Policji Państwowej w latach 1926-1935) oraz starszego posterunkowego Antoniego Ksawerego Chłudę. Druga część wykładu poświęcona była losom polskich policjantów, którzy dostali się do niewoli radzieckiej.  W 1939 r. korpus policyjny liczył około 30 tys. funkcjonariuszy. Na początku II wojny światowej, w czasie kampanii wrześniowej, zginęło prawie 2 tys. policjantów. Około 12 tys. funkcjonariuszy trafiło do sowieckiej niewoli. Prawie 6 tys. z nich zostało zamordowanych wiosną 1940 r. i po ekshumacji pochowano ich  na Polskim Cmentarzu Wojennym  w Miednoje, największej na świecie policyjnej nekropolii, która została otwarta i poświęcona 2 września 2000 r. Niektórych z zamordowanych nigdy nie odnaleziono. Do dziś trwają starania, aby odnaleźć ich szczątki i godnie pochować. 
Wszyscy obecni uczniowie z uwagą wysłuchali tego wystąpienia. Była to bardzo ciekawa lekcja historii. Na pamiątkę tego spotkania uczestnicy dostali pamiątkowe znaczki i zdjęcie oraz zrobili wspólną fotografię.