KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Uczniowie 2a na prapremierze widowiska patriotycznego #Piłsudski. Niepodległość dostępna od zaraz

23.10.2018 r. klasa II a pod opieką p. prof. Ilony Janowskiej i p. prof. Moniki Majchrzak wybrała się do Łódzkiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej na premierę widowiska patriotycznego "Piłsudski. Niepodległość dostępna od zaraz". Spektakl powstał na okoliczność 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości i przygotowany był przez fundację "Polska się upomni".  Składał się ze scen ukazujących różne epizody z życia Marszałka Józefa Piłsudskiego związane z walką Polaków o wolność w doskonałej interpretacji aktora Teatru Nowego w Łodzi p. Sławomira Suleja oraz utworów muzycznych nawiązujących do patriotycznej symboliki wykonywanych przez zespół KGBand. Przedstawienie poprzedzone zostało krótkim wykładem na temat życia i działalności Józefa Piłsudskiego przygotowanym przez dr. Sebastiana Pilarskiego - pracownika łódzkiego oddziału Instytutu Pamięci Narodowej. Całemu wydarzeniu towarzyszyła wystawa poświęcona wybitnym postaciom II Rzeczpospolitej. Mieliśmy okazję obejrzeć ciekawe i nowatorskie podejście popularyzowania historii oraz postaci Marszałka Józefa Piłsudskiego. 

 

 

#Piłsudski. Niepodległość dostępna od zaraz 

Niepodległość w wolnym kraju jest czymś, co umyka uwadze jak powietrze, którym oddychamy. Z niepodległością jest jak ze zdrowiem -  "Nikt się nie dowie/ Jako smakujesz/ aż się zepsujesz" (J. Kochanowski „Na zdrowie”).
Specjalne okazje - obchody rocznic wydarzeń z ich symboliką i dramaturgicznymi stereotypami przypominają uczestnikom, że… niepodległość istnieje, że jest dobrem, które wywalczone kiedyś, dziś stanowi fundamentalną okoliczność życia Polaków. Tak uświadamiana niepodległość kojarzy się raczej z przeszłością, z dawnymi bohaterami, z pomnikową hieratycznością przesłania i niejednokrotnie, niestety, nudną przewidywalnością skojarzeń.
Urodzone w wolnym kraju pokolenia, które szczęśliwie nie muszą „składać daniny krwi”, powinny doświadczyć niepodległości w inny, ale nie mniej osobisty sposób.
Zmierzamy do sytuacji, w której widzowie naszego show samodzielnie odkryją, że TU i TERAZ korzystają z dobrodziejstwa niepodległości.

 #Piłsudski... to widowisko patriotyczno-edukacyjne.
Nasze widowisko obrało sobie za patrona (i narratora) głównego „sprawcę” odzyskania niepodległości – Józefa Piłsudskiego. Chcemy spowodować, żeby uczestnicy tego wydarzenia (mówimy – „uczestnicy” albowiem nasze widowisko ma z założenia interaktywny charakter) zapisali we własnym doświadczeniu prawdziwe pozytywne emocje związane z osobą Bohatera. Projektując nasze przedsięwzięcie, mamy nadzieję, że stwarzając atmosferę wzajemnego zaufania, skłonimy młodą widownię do spontanicznego współuczestnictwa w zabawie, którego ślad na długo pozostanie w pamięci, a skojarzenia budzone przez słowa „patriotyzm” i „niepodległość” staną się częścią codziennego doświadczenia młodych Polaków.
Widowisko powstało ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu „Kultura – Interwencje 2018” oraz środków Fundacji PZU. Partnerem wydarzenia jest Łódzka Specjalna Strefa Ekonomiczna S.A. 
Scenariusz Adam Słowik 
Reżyseria Remigiusz Caban 
Scenografia Grzegorz Zieliński 
Wykonanie Sławomir Sulej 
Muzyka KGBand 
Premiera 23. Października 2018, Łódzka Specjalna Strefa Ekonomiczna S.A. 

Źródło tekstu: https://lodz.tvp.pl/39489440/pilsudski-niepodleglosc-dostepna-od-zaraz