KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Wycieczka edukacyjna do Oświęcimia

11 marca 2019 roku uczniowie klas trzecich gimnazjum pod opieką nauczycieli: Ilony Janowskiej, Marty Rembowskiej, Renaty Lichoty, Joanny Kwiatkowskiej-Kisiel, Mariusza Kurzawy i Witolda Krzywańskiego pojechali na jednodniową wycieczkę do Oświęcimia, aby zwiedzić kompleks Koncentration Lager Auschwitz, który jako jedyny obóz koncentracyjny znajduje się na liście światowego dziedzictwa UNESCO.
Uczestnicy wycieczki zwiedzali Muzeum Zagłady w Auschwitz Birkenau, korzystając z nowoczesnego systemu nagłośnienia, dzięki któremu wszyscy doskonale słyszeli sł
owa przewodników.
Na początku uczestnicy wycieczki zwiedzili obóz macierzysty (znany jako Stammlager), który był pierwszym obozem w całym kompleksie Auschwitz - Birkenau. Był to przede wszystkim obóz przymusowej pracy, ale pełnił również funkcję centrum zarządzającego. Istniał on na terenie opuszczonych koszar artyleryjskich w dwudziestu dwóch budynkach z cegły. Uczniowie obejrzeli cele, w których w nieludzkich warunkach mieszkali więźniowie. Zobaczyli wstrząsające zdjęcia ukazujące straszne warunki egzystencji więźniów. Głód, praca ponad siły, okrutne eksperymenty pseudomedyczne były na porządku dziennym. W komorach gazowych i krematorium wręcz czuć było atmosferę śmierci.
Po zwiedzeniu obozu macierzystego uczestnicy wyjazdu zobaczyli drugi obóz zespołu KL Auschwiz - Birkenau, znany pod polską nazwą "Brzezinka", który był największym niemieckim obozem zagłady. W specjalnie zaprojektowanych zespołach komór gazowych z krematoriami zginęło ponad milion osób. Obóz zajmował około 150 hektarów. Powstało na nim 300 budynków.
To, co uczniowie zobaczyli w Auschwitz, wywarło na nich szczególne wrażenie. Nie ma takich słów, które oddałyby patos tego miejsca. Wiele osób stwierdziło, że wystarczy to miejsce zobaczyć raz, aby zapamiętać na całe życie okrucieństwo, jakiego się tam dopuszczono w czasach II wojny światowej.