KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Warsztaty poświęcone dziejom Policji Państwowej II RP w ramach konkursu „Policjanci w służbie historii”

26 stycznia 2018 r. uczniowie klasy IC Andrzej Fastyn i Piotr Turek uczestniczyli w szkoleniu organizowanym przez łódzki oddział IPN. Celem szkolenia było przygotowanie uczniów do realizacji zadań w ramach konkursu "Policjanci w służbie historii", do którego zgłosiła się nasza szkoła. Program szkolenia składał się z kilku części. Uczniowie uczyli się najpierw technik nagrywania filmów oraz ich montażu, następnie wysłuchali  wykładu p. J. Olbrychowskiego na temat Policji Państwowej w II Rzeczpospolitej z uwzględnieniem zbrodni katyńskiej, której ofiarami padli także polscy policjanci. Po krótkiej przerwie odbyły się warsztaty o znaczącym tytule "Opowiem Ci o wolnej Polsce", gdzie uczestnicy poznawali różne źródła historyczne, z których szczególną uwagę zwrócono na wywiady z żyjącymi świadkami historii. Na koniec odbyła się prelekcja " Policja Państwowa II RP. Cisi bohaterowie." Uczniowie wrócili zmęczeni, ale pełni wiedzy i nowych pomysłów.

Więcej informacji :https://lodz.ipn.gov.pl/pl6/aktualnosci/45963,Warsztaty-poswiecone-dziejom-Policji-Panstwowej-II-RP-w-ramach-konkursu-Policjan.html